Přednášky a školení pro univerzity a vzdělávací instituce — Akademie ozbrojených sil Generála Milana Rastislava Štefáníka v Liptovském Mikuláši

 

V Anafře rádi školíme a podporujeme mladé nadějné nadšence do IT ať už se jedná o informační bezpečnost nebo povědomí ve světě (nejen) serverového hardware. Vedoucí katedry informatiky prof. Ing. Jozef Štulrajter, CSc. viděl příležitost prakticky naučit své žáky studijního programu Vojenské spojovací a informační systémy něco o pořádném hardware, se kterým budou často přicházet do kontaktu a ukázat líbivou stránku vendor-unlocked technologií.

S radostí jsme přijali jeho pozvání představit naše portfolio a služby a 24. 5. 2023 vyrazil SK tým ANAFRA do Liptovského Mikuláše dělat to, co je nám tak přirozené — předávat vědomosti a speciality ze zákulisí serverového hardware. Členové katedry, stejně jako její studenti tým přivítali s velkým očekáváním a vytvořili příjemnou a přátelskou atmosféru plnou uniformované disciplíny. Vše bylo ze strany katedry natolik dobře zorganizované, že nám dokonce pomohli s dopravou těžkých serverů na místo přednášky.

V několika prezentačních blocích jsme se věnovali následujícím tématům:

  • Představení společnosti ANAFRA — historie, hodnoty a vize společnosti, realizované projekty, nové vlastní TIER III datacentrum, krátké seznámení s našimi obory činnosti a cenovou politikou.
  • Vendor-locked vs. vendor-unlocked serverové technologie — rozdělení těchto typů technologií, příklady výrobců a výhody a nevýhody jednotlivých typů.
  • Serverové portfolio ANAFRASupermicro, ASUS, ASRock Rack, GIGABYTE, Tyan, Fujitsu, ale i Huawei, Lenovo, DELL, HPE a další. Seznámení s výhodami, nevýhodami a také příklady nasazení z praxe. Samozřejmostí jsou i serverové komponenty všeho druhu.
  • Software-defined storage — Pohovořili jsme také o výhodách a využití softwarově definovaných úložištích jako jsou CEPH, Qumulo, WekaIO či Open-E, které nejen dodáváme, ale také implementujeme.
  • Praktická část — v této části měli posluchači možnost si fyzicky sáhnout na různé druhy serverů a klást dotazy. A chvílemi jsme se docela zapotili, dotazy byly opravdu různé, od cen chladičů po hmotnosti RAM pamětí.

"Prezentácie sa zúčastnili príslušníci Katedry informatiky a študenti študijného programu Vojenské spojovacie a informačné systémy.

Novou informáciou pre nás bolo aj predstavenie spoločnosti ANAFRA, jej história, pôsobenie a portfólio. Zaujímavé z tohto pohľadu boli aj realizované projekty pre niektoré spoločnosti – MO ČR, ESET, UK BA. Veľmi zaujímavá je pre nás aj cenová politika spoločnosti ANAFRA. Nemenej zaujímavá je platforma serverových riešení s možnosťami a variabilitou zostáv od výrobcov a tiež samotné technologické riešenia fy Supermicro.

V každom prípade pre nás značný prínos a poznanie, čo by mohlo vyústiť do budúcej spolupráce pri riešení vedeckovýskumných projektov a zámerov šitých na mieru v rámci nášho pracoviska. Ešte raz poďakovanie za prezentáciu a informácie." Shrnul přednáškový den vedoucí katedry prof. Ing. Jozef ŠTULRAJTER, CSc.

A my ještě jednou děkujeme za vřelé přijetí a věříme v další rozkvět spolupráce.