Začněme od začátku — co je to vlastně Ceph?

Ceph je open-source clusterovací software, který je založen na principu škálovatelnosti. V jednoduchosti spojuje více storage serverů do jednoho "organismu". Je to výkonné řešení, které poskytuje objektové, blokové a souborové úložiště v rámci jednoho horizontálně škálovatelného clusteru. Je také navržen tak, aby neměl "SPOF" a nabízel tak maximální dostupnost. Ať jste malý, střední nebo velký podnik, Ceph dokáže vyhovět vašim požadavkům.

Proč vůbec zvažovat Ceph?

Představte si, že máte úložiště, které je plně škálovatelné a umí růst s vaší firmou, aniž byste museli obětovat výkon nebo bezpečnost dat. Ceph je takové řešení. Jako software-defined storage, je Ceph nezávislý na konkrétním hardwaru, což vám umožňuje vybrat si technologii, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám. 

Ceph používá inteligentní algoritmus pro rozmisťování dat mezi jednotlivé uzly úložiště. Tento algoritmus, CRUSH (Controlled Replication Under Scalable Hashing), je schopen rovnoměrně rozdělit data mezi dostupné uzly bez nutnosti centralizovaného plánování. Je také velmi flexibilní v konfiguraci a umožňuje nastavit výkon a kapacitu podle konkrétních potřeb vašeho podniku. Díky tomu je skvělou volbou pro ty, kteří vyžadují různé úrovně výkonu pro různé aplikace a služby.

CEPH klíčové benefity

Určitě jste se s tím setkali — "To je open-source, to bude stát za nic". Tento předsudek však nemůže být dál od pravdy. To, že se jedná o jednu z předních software-defined storage platform dokazuje i její dlouholeté užívání nadnárodními společnostmi jako je např. Google, T-Mobile, Yahoo, Intel či Blizzard Entertainment.

Co vše je potřeba mít/pořídit?

Síťová část:

Základem je 10 GbE konektivita, ta je využívána pro klientská připojení k úložišti. Dvojnásobek základní konektivity se pak využívá pro propojení backendu clusteru a pro podporu replikace v prostředích náročných na zápis. Samozřejmostí je možnost posílení konektivity až do 400 GbE.

Monitorovací nody:

Zpravidla se jedná o tři nody, které jsou využívány k zajištění maximální pružnosti a dostupnosti clusteru.

OSD nody:

Data/objekty jsou uloženy na Object Storage Daemon nodech. Chybová odolnost je zajištěna replikací dat a jejich distribucí napříč OSD nody, což činí backendovou síť clusteru kritickou pro zajištění dostupnosti dat i výkonu zápisu. Typické nasazení Ceph vytvoří 3x kopie datových objektů. To znamená, že pokud klient zapíše 1 GB dat, na backendové síti se musí pohnout 2 GB dat.

A pak samozřejmě expertní nasazení jako takové.

A co je na tom nejlepší?

S celým procesem vám pomůžeme od A do Z. Od návrhu infrastruktury přes výběr a dodávku hardware s NBD zárukami, instalaci, konfiguraci až po poprodejní podporu a údržbu. Nabízíme také možnost financování a umístění celého clusteru do našeho TIER III datacentra. Náš expertní technický tým má bohaté zkušenosti s implementací Ceph a je připraven vám pomoci vytvořit ideální úložiště pro vaše podnikové potřeby.

ANAFRA CEPH statistika

Investice do Ceph vám může přinést mnoho výhod. Nejenže získáte škálovatelné, odolné a flexibilní řešení pro ukládání dat, ale také v nás získáte partnera, který vám pomůže optimalizovat vaše úložiště pro dosažení maximálního výkonu a efektivity.

Jednoduše řečeno, Ceph je vysoce efektivní a škálovatelné úložiště. Ať už hledáte řešení pro malý podnik nebo pro velké datacentrum, Ceph vám nabízí přesně tu flexibilitu a výkon, které potřebujete.

 Mám zájem o nezávaznou konzultaci  

Chcete se dozvědět více?

Chcete-li více informací o Ceph řešení, ať už po technické či jiné stránce, v této sekci naleznete materiály k prostudování. A nezapomeňte, že stále jsme zde pro vás.

 

Kompletní Ceph řešení Supermicro + RedHat Ceph by ANAFRA

  • Cloud Storage s S3, OpenStack a MySQL integrací
  • All-Flash a hybridní diskové konfigurace zajistí výkon s nízkou latencí
  • NVMe a SAS3 architektury
  • 10 GbE SFP+ networking s flexibilní možností škálování
  • Out-of-Band management

datasheet_SupermicroCeph.pdf

 

All-Flash NVMe řešení pro Ceph storage clustery s Micron NVMe SSD

Vysocevýkonná referenční Ceph architektura založená na Supermicro Ultra serverové řadě v kombinaci s Micron 9300 MAX NVMe SSD disky.

NVMe Ceph Supermicro servery

white_paper_Ceph-Ultra.pdf

 

Výkon RedHat Ceph úložišť na Supermicro serverech se třetí generaci AMD EPYC Milan

Infrastruktura podnikového úložiště a související technologie se rok co rok neustále vyvíjejí. Zvláště v době, kdy se technologie jako IoT, 5G, AI a ML rapidně dostávají do popředí, roste také poptávka po řešeních Software-Defined Storage (SDS) založených na storage clusteru. RedHat Ceph Storage je jedním z předních SDS řešení, které umožňuje efektivní provoz zátěží, které jsou velmi náročné na výkon. Vysoká propustnost a nízká latence moderních úložišť jsou důležitými faktory pro celkový výkon Ceph clusteru.

white_paper_Aplus_Servers_3rd_Gen_EPYC_Red_Hat_Ceph.pdf

 

Zajímají vás i další Software-defined řešení? Rádi vám poradíme. Případně nahlédněte k našemu partnerovi na další řešení, se kterými umíme pomoci ať už sami, nebo spolu se Supermicro.